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Saturday, October 14, 2017

La nourriture en Thaïlande / Food in Thailand


Parler de la Thaïlande sans évoquer la nourriture serait totalement incongru. Certes, il y a d'autres pays d'Asie où manger joue un grand rôle : la Chine, la Malaisie. Or, en Thaïlande, c'est presque devenu une institution nationale. Cela ressemble donc beaucoup à ce qui se passe en France !
It would seem totally incongruous to talk about Thailand without mentioning its food. There are for sure other Asian countries, where food plays an important role: like China or Malaysia. Yet in Thailand, it has become almost a national trend. This may well be identical to what happens in France!
En Thaïlande, la nourriture est partout: dans les rues, dans les centres commerciaux, dans un grand nombre d'espaces publics, ou encore chaque fois qu'il y a une occasion festive.
Food is absolutely everywhere in Thailand: in the streets, in shopping malls, in a great many public buildings, and of course every time there is a celebration opportunity.

Les marchés et les stands de nourriture / Markets and food stall.

Les marchés regorgent de produits alimentaires de toutes sortes. Ils sont particulièrement fournis en fruits, en légumes, et en épices de toutes sortes, puisque ce sont tous des ingrédients nécessaires à la préparation de la cuisine.
There is no lack of all kinds of food in local markets particularly when it comes to fruits, veggies or all kind of spices, as these are the main ingredients of the Thai cuisine.
Fish stand at a market canal
Street food stand at night
Night-market grilled fish
Fresh seafood at night market stand
Food ingredients at night market restaurant
All kinds of fried chicken
Take-away seafood
Assortment of Thai desserts
Glazed jelly yellow beans
Street fruit stall
Fruit stall for tourists (THB50, normally THB20)
Market star-fruit stand
Dragon fruit

La nourriture thaïe / Thai food.

La cuisine thaïlandaise est très variée. Elle se caractérise par des saveurs spécifiques dans lesquelles les herbes aromatiques (basilic, menthe, ail, gingembre, oignon vert, citronnelle, feuille kaffir) dominent avec une grande variété d'épices. Elle est souvent pimentée (le chili vert ou rouge est le plus courant), mais les condiments ne sont pas forcément mélangés aux plats. On les trouve souvent en option à ajouter en fonction du palais. Le poisson et les fruits de mer sont des mets particulièrement appréciés des Thaïs. La cuisson est souvent rapide, mais la préparation peut être parfois très longue. Elle est faite à l'amont, de telle sorte qu'on n'attend jamais longtemps pour être servi.
The variety of Thai food is amazing. Its main characteristics is due to its specific taste in which herbs play a major role (basil, mint, garlic, ginger, green onion, lemongrass, kaffir lime leaves) along with many spices. It is often hot (red or green chili is the most common), but these are not always mixed with the food. Often enough, they remain a side option to be added according to individual taste. Fish and seafood are particularly favored by the Thais. Cooking is fast but getting it ready can be tedious. However, this is done ahead of time, making the serving always quick.
Lime, kaffir, garlic & lemongrass
An array of ingredients
Basil leaves
Chilis
Lemongrass












La cuisine thaïlandaise / Thai cuisine.

La cuisine thaïe est devenue très célèbre dans le monde entier à cause de sa variété et de son goût apprécié partout.
Elle comporte des soupes [tom], des salades [salat], des nouilles [kuay tiao] ou des pâtes, une grande variété de curries et bien entendu de riz [khâo]. Le porc [mu] et le poulet [gai] dominent, mais les crevettes [kung] y tiennent un rôle important comme aussi les noix de cajou et la noix de coco [ma phrao].
Certains plats sont devenus une signature nationale : la salade de papaye verte [som tam], le curry Masaman, le curry vert, la soupe de poulet à la noix de coco [tom ka gai], la soupe épicée au poisson [tom yam], les nouilles sautées à la thaïlandaise [pad thaï], ou encore la mangue au riz gluant [khâo niao mamuang] en dessert. Les nouilles sont un héritage chinois.
Thai cuisine is well-known the world over because of its variety and of its taste loved internationally.
It is made of soups [tom], salads [salat], noodles [kuay tiao] or pasta, a great variety of curries as well as rice [khâo]. Pork [mu] and chicken [gai] are predominant, but shrimps or prawns [kung] are also the main ingredients like cashew-nuts and coconuts [ma phrao].

Some have become signature dishes like green papaya salad [som tam], Masaman curry, green curry, coconut chicken soup [tom ka gai], spicy fish soup [tom yam], pad thai or mango sticky rice [khâo niao mamuang] for dessert. Noodles are a Chinese heritage.
Christian Sorand
1.Tom Ka Gai
2a.Som Tam



2b. Ingredients for Som Tam
3. Pad Thai
4. Masaman curry
5. Pineapple fried rice with shrimps
6. Chiclen green curry with fried shrimp cakes



7. Chicken green curry with crisp roti
8. Fried chicken legs

9. Deep fried chicken wings stuffed with lemongrass
10. Fried duck rice noodles
11. Stir-fried chicken with cashew nuts

12. Fried chicken with yellow rice


13. Stir-fried chicken noodles 
14. Clam spaghetti with chili paste
15. Crisp oyster omelet in batter
16. Shrimp & coconut sprouts spicy salad
17. Thai pomelo salad
18. Coconut ice-cream with fruit jelly
19. Rice cakes wrapped in a  banana leaf


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